Helenakåtan
Vandra till en gammal samisk boplats uppe på en högplatå i fjället. Platsen är magisk med en magnifik utsikt över landskapet med ett stort sjösystem som i horisonten kröns av Snasahögarna och Bunnerfjällen.  

För att klara den här turen behöver du ha god kondition och vattentäta skor, gärna med stöttning för anklarna. Du behöver ingen stor packning, bara en liten säck för mellanmål och regn- eller värmeplagg. Och en liten kåsa så att du kan dricka vatten ur bäckarna när du blir törstig
Kåtan är inte öppen men det finns en eldplats utanför som du får använda.

Karta och kompass behövs eftersom turen delvis går i ledlöst land. 
Karta: Södra Årefjällen turist- och fritidskarta 1:50000.

Turen börjar med lätt stigning och fast underlag på vandringsvägen mot Lilla Offsjön. Man kan cykla på vägen men lämna cykeln när Du tar av in på vandringsled och den orösade sträckningen.
Efter ca 3 km väljer man att följa sommarleden upp mot Lillvalens topp men viker av innan man når toppen för att fortsätta med karta och kompass längs Lillvalsryggen i sydvästlig riktning mot Gräpplingvalen(Skårrvalen). När du når fram mot Älgberget tar du riktning mot Skalknippen, en tydlig brant siluett, (men gå inte upp på Skalknippen). Helenkåtan ligger på en platå ca 100 m ovanför Skaltjärn, som ligger öster om Skalknippen. Här rastar man länge och gärna för att njuta av stillheten och den fantastiska vy som öppnar sig. Inte sällan får man sällskap av en och annan strören som gärna håller till uppe på fjällsluttningarna. Färden hemåt går lämpligen genom ett av de östra passen som leder ner till Stora Offsjön och när man korsar Skårsdalsleden, en sommarstig som slingrar sig genom fjällbjörkskogen norr om Offsjöarna, följer man sedan den tillbaka tills man kommer in på Offsjövägen igen. 
Bonus: Om du är här i början av augusti kan du ett normalt bärår räkna med att passera många fina hjortronmyrar.

Svårighetsgrad: Turen är svår och kan bitvis vara fysiskt ansträngande. Fjällvana liksom vana att använda karta och kompass krävs. Längd: 11 km enkel väg.